czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty czwartek

Od rana smażymy i zjadamy domowe pączusie w różnych konfiguracjach -
serowe kulki,faworki...będzie  tłusto i słodko :)

 

3 komentarze:

  1. Wyglądają tak samo jak pączki mojej babci. Podziel się przepisem Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ok 400 g mąki pszennej nie więcej
    14 g drożdży świeżych
    mniej niż pół łyżeczki soli
    50 g drobnego cukru
    niecała szklanka mleka
    2 całe jajka
    1 żółtko
    50 g masła roztopionego
    1,5-2 łyżki soku z cytryny lub spirytusiku :)


    Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami wyrośnietymi-zaczynem Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masełko. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - ciasto będzie takie klejące.Wyrobione ciasto uformować w kulę jesli się da, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką wykrawać pączki ,mogą byc nierówne ,można je teraz nadziać konfiturą różaną. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

    Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu - najlepiej na smalcu albo rzepakowym oleju z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewałam konfiturą różaną po usmażeniu,a częsc była bez nadzienia i ta najszybciej poszła :) Jedynie cukrem pudrem oprószyć .

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki kochana, musze zrobic, juz czuje ich smak!

    OdpowiedzUsuń