środa, 9 lutego 2011

Makowiec dla ...





Makowiec na dobry dzień,z bakaliami,na kruchym spodzie.
Dedykowany Oli z dalekiej Finlandii.

Składniki na makowiec:

•500 g suchego maku
•trochę mniej niż pół szklanki miodu(ja uzylam gryczanego)
•4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
•drelowane wisnie(niektorzy dodają jablka)
•120 g miękkiego masła
•pol szklanki cukru pudru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•mozna dodac bakalie jakie sie ma w domu- skórka pomarańczowa, orzechy laskowe, rodzynki, śliwki suszone,czekolade gorzka pokrojona w kostke,zmielone migdaly i odrobina rumu


Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Niektórzy dodają gotowe masy makowe,ale one sa bardzo slodkie,trzeba uwazac na to.
Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, rum (2 lyzki) zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy- to niekoniecznie,ja mam w domu alergika i nie dodaje bialek.

Spód to najzwyklejsze kruche ciasto,podpieczone ok 20 minut,potem na to wykladamy mase makową. Po ostudzeniu polewa z gorzkiej czekolady.

Piec minimum 50 minut do 1 godziny, w temperaturze 175ºC.

2 komentarze:

  1. A o Ci numer! Asiu nie dość, że obie przepadamy za aniołami to takie same ciasta pieczemy. U mnie właśnie się skończył takowy makowiec, tyle, że bez polewy. Przynajmniej nie muszę Ci zazdrościć ciasta. Pozdrawiam z ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o mnie to też wolę bez polewy ,a ta specjalnie dla Julka mocno czekoladowa była-to co pieczemy dzisiaj?
    Pozdrawiam Cie ciepło,u nas wiosna-a zima ma wrocic na weekend...

    OdpowiedzUsuń