czwartek, 23 lutego 2012

Chleb orkiszowy na zakwasie

Uwielbiamy zapach świeżego chleba,pewnie i można kupić sztuczny aromat jak wiele innych teraz, ale po co ...lepiej samemu upiec :) Zwłaszcza,że jest to proste, a radość bezcenna.

Chleb orkiszowy na zakwasie

1 kg mąki orkiszowej
słonecznik
siemię lniane
pestki dyni
orzechy włoskie (co kto lubi)
otręby owsiane/pszenne
3-4 łyżeczki soli (również zależne od własnego smaku)

Suche składniki wymieszać,dodać 1 l ciepłej przegotowanej wody,dodać zaczyn
Wymieszać,najlepiej ręką :)

Zostawić 5 duzych łyżek z wyrobionego ciasta na następny zaczyn.
Przechowywać w słoiku do 7 dni w lodówce.
W dniu,w którym robimy chlebek wyjąć zaczyn z lodówki 3-4 godziny przed.
Wyrobione ciasto zostawić na noc w natłuszczonych formach (2 lub 3 ) i przykryć lnianą ściereczką.
Można wierzch posypać ziarnami i posmarować jajkiem.

Pieczenie:

10 minut temp.50-60 stopni
następnie 10 minut 150 stopni
i kolejna godzina i 15 minut do półtorej 180 stopni
Chlebek wyjąć gorący z formy i odwrócić spodem do góry/

Smacznego !

Wyrośnięte ciasto po nocy,już posmarowane jajkiem

Tak po upieczeniu w formie

Odwrócone

Można jeść :)

1 komentarz:

  1. witam, jal zrobic zaczyn i ile tego zakwasu? Prosze o dopowiedz.

    OdpowiedzUsuń