wtorek, 14 lutego 2012

Dzień Świętego Walentego

Słodkie śniadanie dla tych,których kocham :)
Dla  Najbliższych i dla tych co daleko.
Tęsknię !
Babka waniliowa z ciemną czekoladą,koktajl bananowo-migdałowy
herbatka zielona melonowa z pięknego kwiata zaparzona

Anielska serwetka-równie słodka :)


Babka waniliowa z ciemną czekoladą

Składniki:

•2 szklanki mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•szczypta soli
•200 g miękkiego masła
•1/2 szklanki drobnego cukru
•4 jajka
•pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub więcej-trzeba 'na nos' wyczuć :)
•pół szklanki mleka
•120 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem (przyznam,że ja ubijam ręcznie) do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 2-3 minuty). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć-nie przejmujcie się- nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
Potem dodaać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko chwilkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Wlać do formy 3/4 ciasta,potem wlac czekoladę i przykryć resztą ciasta. Formę wysmarować masłem, dno wysypać otrębami lub zarodkami/bułką.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz