poniedziałek, 14 lutego 2011

Mufinkowe serce


Dla Wszystkich,którzy swiętują dzisiaj imieniny Walentego
Smacznego! Jeszcze cieple !

•1,5 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki pszennej razowej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 lyżki brązowego cukru
•1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
•szczypta soli
•50 ml oleju
•pół szklanki jogurtu
•pół szklanki mleka
•pół szklanki miodu ciemnego
•1 jajko
•100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
•1 średniej wielkości gruszka lub jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
drelowane wisnie



Wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, jogurt, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte owoce.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz