niedziela, 20 lutego 2011
Tarta z gruszkami na dobry dzień
Skladniki na kruchy spód:
• 200 g mąki
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem mascarpone:
• 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło posiekać na stolnicy aż zrobią sie okruszki. Dodać jajko mocno roztrzepane(można ubić mikserem)oraz wanilię i jeszcze chwilę zagniesć.
Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek.
Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem (żeby nie wyroslo).
Piec ok 25 minut
•Krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową.
Upieczoną tartę wystudzic,wylozyc gruszkami cieniutko pokrojonymi.
Posypać gorzką czekoladą startą na drobnych oczkach i przykryć kremem.
Schlodzić w lodówce i zjesć ze smakiem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz