sobota, 16 kwietnia 2011

Baba dla Baby

Przedświątecznie u nas,czas porządków nie tylko w domu ale przede wszystkim w sercach.
Wczoraj przy dzielnej pomocy Julka,który zanadto nie przeszkadzał w pomaganiu :) poczyniliśmy przedsmak Wielkanocny -babkę jogurtową z nutą cytrynową,migdałami i rodzynkami.
Dedykuję to pyszne ciasto innej słodkiej BABIE ! Ona już wie za co :)



Składniki:

•200 g masła, w temperaturze pokojowej
•150 g cukru pudru
•6 jajek, średniej wielkości
•1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy (8 g)
•150 g jogurtu gęstego i 2 łyżki śmietany
•350 g mąki pszennej
•1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
•100 g rodzynków + herbata do namoczenia lub rum
•100 g płatków migdałów i otarta skórka z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rodzynki noc lub godzinę wcześniej namoczyć w herbatce/rumie, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Utrzeć masło, na jasny puch. Dodać cukier i dalej ucierać. Po kolei dodawać jajko, jedno po drugim, miksując/ucierając do połączenia się składników. Dodawać mąkę, na przemian z jogurtem i śmietaną, miksując/ucierając krótko - tylko do połączenia się składników. Dodać aromat, odsączone rodzynki, płatki migdałów i wymieszać.

Ciasto (będzie dość gęste) przełożyć do formy na babkę z kominem o poj. 1,5 litra, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC .Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 160ºC do tzw. suchego patyczka. Przestudzić chwilę w formie, wyjąć na kratkę i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem po wystygnięciu.
Ciasto powinno być mokre w środku,zbite.
Smacznego :)

1 komentarz: