poniedziałek, 14 marca 2011

Szarlotka i rozstanie

Zawsze trudny moment dla mnie-wysyłanie obrazu w Swiat.
Jest mi smutno,człowiek się przywiązuje :).
Mam nadzieję,ze znajdzie nowy Dom i zacne towarzystwo,
a póki co czekać będzie w galerii Garbary 48 w Poznaniu.
Matka Boża Włodzimierska oprawiona,gotowa do drogi.


A na osłodę szarlotka na kruchym jogurtowym spodzie z kremem budyniowym.






Piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 23 cm, podane poniżej składniki są na dość dużą blachę.

Składniki na ciasto:

•4 szklanki mąki
•1 łyżeczka proszku do pieczenia,ja używam eko
•1 szklanka cukru pudru(mozna mniej)
•1,5 kostki masła (kostka = 250 g)
•6 dużych żółtek
•2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu gęstego typu greckiego pół szklanki
wanilia


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę(jogurt) i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę.

Składniki na nadzienie:

•8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki
•1/4 szklanki wody
•1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
•2 łyżeczki cynamonu
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki soku z cytryny
Ponadto:

•kilka łyżek otrębów lub zarodków
•cukier puder do posypania

Przygotowac w garnuszku budyń waniliowy lub smietankowy według przepisu jaki najbardziej lubimy.


Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać otrębami (wchłoną nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka a na to wlać budyń przygotowany i zetrzeć na to drugą część ciasta lub porwac na kawałki.
Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, posypać pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz